Bazı cilt bakterileri antibiyotiğe dirençli bakterilerin büyümesini engelleyebilir.

Antibiyotiğe dirençli bakterilerle enfeksiyonlar büyüyen küresel bir sorundur. Çözümün bir kısmı bakterilerin kendi silahlarının kopyalanmasında yatıyor olabilir. Tromsø’daki araştırma ortamı, çok yaygın bir cilt bakterisinde yeni bir bakteriyosin buldu. Bakteriyosin, genellikle hastalığa neden olan ve tedavisi zor olabilen antibiyotiğe dirençli bakterilerin büyümesini engeller.

Her yıl bir milyon ölüm

Bakteriyel enfeksiyonlara karşı ilaçlarımız olması, birçok insanın hafife aldığı bir şeydir. Ancak bakteriler arasındaki direncin artması, giderek daha fazla antibiyotiğin işe yaramadığı anlamına gelir. Bakteriler elimizdeki antibiyotiklere dirençli hale geldiğinde, çok yaygın hastalıklar için tedavi seçeneğimiz kalmaz. Antibiyotik direncinin bir sonucu olarak her yıl bir milyondan fazla insan ölmektedir.

Yeni antibiyotik geliştirmenin ilk adımı bakteri üremesini engelleyen maddeler aramaktır.

Heyecan verici bir keşif için Sami adı

Norveç Arktik Üniversitesi Uıt’deki çocuk ve gençlik sağlığı araştırma grubu, bakterilerin kendilerinin rakiplerin büyümesini engellemek için ürettikleri maddeleri inceledi. Bu maddelere bakteriyosinler denir. Çalışma sayesinde, çok yaygın bir cilt bakterisinde yeni bir bakteriyosin keşfettiler. Bakteriyosin, yaygın antibiyotiklerle tedavisi zor olabilen antibiyotiğe dirençli bakterilerin büyümesini engeller.

Araştırmacılar, Tromsø, Romsa’nın Sami adından sonra yeni bakteriyosin Romsasini aradılar. Umut, Romsasinin şu anda etkili bir tedavisi olmayan enfeksiyonlar için yeni bir ilaç haline getirilebilmesidir.

Gitmek için uzun bir yol

Aynı zamanda, UıT Klinik Tıp Bölümü’nden araştırmacı Runa Wolden, Romsasinin geliştirilip yeni bir ilaç olarak kullanılıp kullanılmayacağının bilinmesi için daha çok yol olduğunu vurguluyor. Çünkü temel araştırmalarda durum böyledir; Ürettiğiniz sonuçlardan birinin ne zaman yararlanacağını önceden söyleyemezsiniz.

«Bu keşif, birkaç yıldır araştırdığımız bir şeyin sonucudur. Çocuk ve gençlik sağlığı araştırma grubunun bir parçası olan Wolden, «Yeni antibiyotiklere Romsasin veya diğer umut verici maddeler geliştirmek çok pahalıdır ve 10-20 yıl sürebilir» diyor.

Bakteri türlerine karşı etkilidir

Yeni antibiyotiklerin ilaç olarak kullanılmasından önce, bunların kullanımının güvenli olduğundan emin olmak gerekir. Şu anda araştırmacılar bakteriyosinin insanlarda nasıl çalıştığını bilmiyorlar. Başka bir süreç kapsamlı testler, bürokrasi ve pazarlamayı içerecektir.

«Bu doğal olarak, kesin bir şey söyleyemeden önce gidecek çok yol olduğu anlamına geliyor. Ancak zaten bildiğimiz şey, bunun yeni bir bakteriyosin olduğu ve antibiyotiklere dirençli bazı bakteri türlerine karşı çalıştığı. Heyecan verici «diyor Wolden.

Yeni bakteriyosin, Staphylococcus haemolyticus adlı bir bakteri tarafından üretilir. Bakteriyosin, tüm S. haemolyticus tarafından değil, araştırmacıların dondurucuda bulunan 174 izolattan biri tarafından üretilir.

Wolden, «Projeye başlamadan önce bunu bilemezdik ve araştırmayı eğlenceli kılan şeylerden biri de bu» diyor.

On yıl önce araştırmacıların, sağlıklı insanlarda S. haemolyticus’u hastanedeki hastalarda bulunanlarla karşılaştırmak istediklerinde sağlıklı insanlardan bakteri örnekleri topladıklarını söylüyor.

Runa Wolden, «Daha sonra bu bakterilerle birçok deney yaptık ve bu projelerimizden birinin sonucudur» diyor.