Hindi yemek koliti hafifletebilir mi?

Şükran Günü genellikle karnınızı düşünmek için bir zamandır. Ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıkları olanlar için, yiyecekler ağrılı semptomlar için tetikleyici olmasa bile şölen stresle ilişkilendirilebilir. Farelerde yapılan yeni araştırmalar, bazı yiyeceklerin — özellikle hindi, domuz eti, fındık ve tohumlar gibi triptofan içeriği yüksek olanların — kolit alevlenmesi riskini azaltabileceğini öne sürüyor. Bulgular, sonuçlar insanlarda doğrulanırsa, uzun süreli kolit yönetimini iyileştirmek için invazif olmayan bir yönteme işaret etmektedir.

Thomas Jefferson Üniversitesi’nde immünoloji yardımcı doçenti olan kıdemli yazar Sangwon Kim, «Ülseratif kolit için bazı tedaviler olmasına rağmen, herkes bunlara yanıt vermiyor» diyor. «Bu hastalığın yaşam kalitesi üzerinde büyük etkisi var ve kolonu veya kanseri çıkarmak için ameliyata yol açabilir.» Araştırma geçen hafta Nature Communications’da yayınlandı.

Ülseratif kolit, kolon ve rektumun iç zarının iltihaplanmasından kaynaklandığından, Dr. Kim ve meslektaşları iltihaplı dokuyu soğutmanın yollarını aradılar. Enflamasyon döngüsünü kırmaya yardımcı olabilecek T düzenleyici (T-reg) hücreler adı verilen bir grup bağışıklık hücresine odaklandılar. Kolona daha fazla T-reg hücresi alabilirlerse, belki de kolite neden olan iltihabı azaltabilirler.

Dr. Kim’in ekibi, T-reg hücrelerinin nasıl çekileceğini düşündü ve T-reg hücrelerinin yüzeyinde kolon için bir mıknatıs gibi davranan spesifik bir reseptör buldu. CPR15 adı verilen bu reseptör ne kadar fazlaysa, T-reg hücreleri o kadar güçlü bir şekilde kolona çekilir. Böylece, T-reg hücrelerinin mıknatısın gücünü artırmak için daha fazla GPR15 üretmesini sağlayabilecek moleküller aradılar. Triptofanın — veya triptofanın vücutta parçalandığı moleküllerden birinin — GPR15 adı verilen bu reseptörleri artırabileceğini buldular.

Bu moleküllerin koliti kontrol edip edemeyeceğini test etmek için araştırmacılar, iki haftalık bir süre boyunca farelerin diyetine triptofan eklediler. Fazladan triptofan ile beslenmeyen farelere kıyasla kolon dokusunda iltihaplanmayı baskılayan T-reg hücrelerinin miktarında iki katına çıktığını gördüler. Dr. Kim’in ekibi ayrıca kolit semptomlarında bir azalma gördü. Dahası, triptofan diyetten çıkarıldıktan sonra etkiler en az bir hafta sürecek gibi görünüyordu. «İnsan zamanında bu, yaklaşık bir aylık faydaya dönüşebilir» diye açıkladı Dr. Aynı zamanda Sidney Kimmel Kanser Merkezi’nde araştırma yapan Kim — Jefferson Health.

Bununla birlikte, bir kolit parlaması sırasında farelere triptofan verildiğinde, çok az fayda sağladı, bu diyet değişikliğinin yalnızca gelecekteki alevlenmeleri tedavi etmek yerine önlemede etkili olabileceğini düşündürdü.

Bir şans bulgusunda, gpr15’i artırabilecek moleküller ararken, araştırmacılar ayrıca sigaranın neden kolite karşı koruyucu göründüğünü açıklamaya yardımcı olan bir moleküle rastladılar. Araştırmacılar, sigara içen kişilerin genel halktan daha düşük ülseratif kolit insidansına sahip olduğunu uzun zamandır gözlemlemişlerdir. Dr. Kim’in ekibi, sigarada ve barbeküde yaygın olan ve aynı zamanda T-reg hücrelerinde GPR15 seviyelerini artırabilen bir molekül buldu «Her ikisi de kolite karşı korunmaya yardımcı olsa da, triptofan açıkça çok daha güvenli ve daha sağlıklı bir seçenek» diyor Dr. Kim.

Gelecekte, araştırmacılar bu sonuçların kolitli kişilere çevrilip çevrilemeyeceğini test etmeyi planlıyorlar. Doz günde 100 miligramı geçmediği sürece triptofan takviyesi güvenli kabul edilir. Fare verilerini kılavuz olarak kullanan Dr. Kim, insanlarda bir etki görmek için 100 miligramın yeterli olabileceğini umuyor ve klinik çalışmalarda daha fazla test yapmayı planlıyor.