Bacaklarınızın ağrıması, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, bacak ağrısı geçici ve zararsızdır. Ancak bazen, bacak ağrısı ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. İşte bacaklarınızın neden ağrıdığına dair 5 muhtemel sebep:

1. Kas Gerilmesi veya Zorlanması

Bacaklarınızı fazla kullanmak veya ani hareketler yapmak, kaslarınızda gerilme veya zorlanmaya neden olabilir. Bu durumda, bacaklarınızda ağrı, şişlik, kızarıklık veya morarma olabilir. Kas gerilmesi veya zorlanması genellikle dinlenme, buz uygulama, kompresyon ve yüksek tutma ile iyileşir. Ağrı kesici ilaçlar da rahatlama sağlayabilir.

2. Varis

Varis, bacaklardaki toplardamarların genişlemesi ve şişmesi sonucu oluşan mavi veya mor renkli damarlardır. Varis, kan akışının yavaşlaması veya ters yönde akması nedeniyle oluşur. Varis, bacaklarda ağrı, yanma, kaşıntı, kramplar, şişlik veya ağırlık hissi gibi belirtilere neden olabilir. Varis, genetik, yaş, cinsiyet, obezite, hamilelik veya uzun süre ayakta durmak gibi faktörlerle ilişkilidir. Varis, egzersiz, kompresyon çorapları, ilaçlar veya cerrahi gibi tedavi seçenekleri ile iyileştirilebilir.

3. Periferik Arter Hastalığı

Periferik arter hastalığı (PAH), bacaklardaki atardamarların daralması veya tıkanması sonucu oluşan bir kan dolaşımı bozukluğudur. PAH, kanın bacaklara yeterince ulaşamamasına neden olur. PAH, bacaklarda ağrı, uyuşma, soğukluk, solukluk, yara iyileşmesinde gecikme veya tırnaklarda değişiklik gibi belirtilere neden olabilir. PAH, sigara, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol veya kalp hastalığı gibi faktörlerle ilişkilidir. PAH, yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar, anjiyoplasti veya baypas ameliyatı gibi tedavi seçenekleri ile iyileştirilebilir.

4. Sinir Sıkışması

Sinir sıkışması, bacaklardaki sinirlerin kemik, kas, bağ veya kist gibi yapılar tarafından sıkıştırılması sonucu oluşan bir durumdur. Sinir sıkışması, bacaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma, zayıflık veya refleks kaybı gibi belirtilere neden olabilir. Sinir sıkışması, travma, şişlik, enfeksiyon, tümör, omurga sorunları veya diyabet gibi faktörlerle ilişkilidir. Sinir sıkışması, fizik tedavi, ilaçlar, steroid enjeksiyonları veya cerrahi gibi tedavi seçenekleri ile iyileştirilebilir.

5. Derin Ven Trombozu

Derin ven trombozu (DVT), bacaklardaki derin toplardamarlarda kan pıhtısı oluşması sonucu oluşan bir durumdur. DVT, kan akışını engelleyerek bacaklarda ağrı, şişlik, kızarıklık, ısı artışı veya ciltte renk değişimi gibi belirtilere neden olabilir. DVT, hareketsizlik, uzun süreli seyahat, ameliyat, kanser, gebelik veya doğum kontrol hapları gibi faktörlerle ilişkilidir. DVT, ciddi komplikasyonlara yol açabilir, örneğin kan pıhtısı akciğere giderek pulmoner emboliye neden olabilir. DVT, kan sulandırıcı ilaçlar, pıhtı çözücü ilaçlar, filtre yerleştirme veya cerrahi gibi tedavi seçenekleri ile iyileştirilebilir.

Bacaklarda ağrı nedenleri çok çeşitlidir

Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Yaralanmalar: Bacaklarda kas, tendon, bağ, kemik veya eklem yaralanmaları ağrıya neden olabilir. Örneğin, burkulma, çıkık, kırık, ezilme, kesik, morarma veya iltihaplanma gibi durumlar bacaklarda ağrıya yol açabilir.
  • Aşırı egzersiz: Bacaklarda ağrı, aşırı egzersiz yapmaktan da kaynaklanabilir. Egzersiz sırasında veya sonrasında bacak kaslarında laktik asit birikmesi, kas yorgunluğu, kasılma veya kramplara neden olabilir.
  • Aşırı kilo: Bacaklarda ağrı, aşırı kilolu olmaktan da kaynaklanabilir. Aşırı kilo, bacaklardaki eklemlere, kaslara ve damarlara ekstra yük bindirir ve ağrıya neden olabilir.
  • Dolaşım bozuklukları: Bacaklarda ağrı, dolaşım bozukluklarından da kaynaklanabilir. Bacaklara yeterli kan akışının olmaması, bacaklarda ağrı, uyuşma, soğukluk, solukluk veya yara iyileşmesinde gecikme gibi belirtilere neden olabilir.
  • Bazı hastalıklar: Bacaklarda ağrı, bazı hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Örneğin, diyabet, sinir sıkışması, bel fıtığı, artrit, sedef hastalığı, huzursuz bacak sendromu, kanser veya enfeksiyon gibi hastalıklar bacaklarda ağrıya neden olabilir.

Bacaklarınız ağrıyorsa ne yapacağınızı yazın?

Bacak ağrısı, farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve ciddi olabilir. Bacak ağrısı yaşadığınızda, doktorunuza danışın ve tedavi planınızı belirleyin. Ancak evde de bacak ağrısını hafifletmek için bazı doğal yöntemler deneyebilirsiniz. İşte bacak ağrısına ne iyi gelir sorusunun bazı cevapları:

  • Soğuk ve sıcak masaj: Bacak ağrısına iyi gelen yöntemlerden biri de soğuk ve sıcak masajdır. Ağrıyan bölgeye buz küpü veya buz aküsü ile soğuk uygulayın. Bu, iltihabı ve şişliği azaltacaktır. Daha sonra, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı veya hardal yağı gibi doğal yağlarla sıcak masaj yapın. Bu, kan dolaşımını artıracak ve bacaklarınızı rahatlatacaktır.
  • Zerdeçal: Zerdeçal, doğal bir anti-inflamatuar ve ağrı kesici olarak bilinir. Zerdeçalı susam yağı ile karıştırarak bacaklarınıza krem gibi sürün. Bu, ağrıyı ve iltihabı azaltacaktır.
  • Elma sirkesi: Elma sirkesi, bacak ağrısına neden olabilecek laktik asidi gidermeye yardımcı olur. Ayrıca, kasları gevşetir ve krampı önler. Elma sirkesini ılık su ile karıştırın ve bacaklarınıza sürün. Birkaç dakika bekletin ve durulayın.
  • Epsom tuzu: Epsom tuzu, magnezyum sülfat içerir. Magnezyum, kasları rahatlatır ve ağrıyı hafifletir. Epsom tuzunu ılık su dolu bir kovaya ekleyin ve bacaklarınızı 15-20 dakika boyunca içinde bekletin.
  • Kaliteli beslenme: Bacak ağrısını önlemek veya azaltmak için, sağlıklı ve dengeli bir beslenme uygulamak önemlidir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve B vitaminleri gibi mineraller ve vitaminler, kas sağlığı için gereklidir. Muz, avokado, yoğurt, peynir, badem, ıspanak, brokoli, yumurta, balık ve tavuk gibi besinleri tüketin.
  • Limon tüketimi: Limon, C vitamini açısından zengindir. C vitamini, bağ dokusunu güçlendirir ve bacak ağrısını azaltır. Limon suyunu su veya bal ile karıştırarak için. Ayrıca, limon kabuğunu zeytinyağı ile ısıtın ve bacaklarınıza sürün. Birkaç saat bekletin ve durulayın.
  • Siyah hardal tohumu: Siyah hardal tohumu, bacak ağrısını gidermeye yardımcı olan anti-inflamatuar ve analjezik özelliklere sahiptir. Siyah hardal tohumunu su ile macun haline getirin ve bacaklarınıza sürün. 15 dakika bekletin ve durulayın.