Anal fissürler, anal sfinkter bölgesindeki rektuma (mukoza zarı) verilen hasardır. Kural olarak (vakaların yüzde 90’ından fazlası), çatlak anal kanalın duvarında (arkasında) bulunur.

Böyle bir hastalık pratik proktolojide çok «popülerdir». Çoğunlukla alışılmadık bir cinsel yönelime sahip erkeklerde bulunur. Çoğunlukla anal fissürler için tedavi ararlar.

Nedenler

Anal fissür, proktit, hemoroid, ishal, kabızlık sırasında mukoza zarının zarar görmesinin yanı sıra dışkıların yabancı cisimlerle geçişi ve anal seks sırasında bağırsak duvarının yaralanması nedeniyle ortaya çıkar.

Hastalığın belirtileri

  • anüste gerginlik ve kas spazmı;
  • dışkılama sırasında hafif kanama;
  • dışkılama sırasında ve sonrasında keskin ağrı.

Anal fissürlerin tedavisi, birkaç saat sürebilen dışkı sonrası ağrı ile de zorlanabilir. Bu tahrişe, uyku bozukluğuna, sinirliliğe neden olabilir. Bu nedenle, anal fissürü olan birçok hasta tuvalete gitme korkusuna sahip olabilir ve bu da dışkıda bilinçsiz bir gecikmeye neden olabilir. Sonuç olarak, durum daha da kötüleşiyor. Dışkı kitleleri sıkıştırılır, dışkılama sırasında anüs daha da yaralanır.

Anal fissürleri tedavi etmezseniz, hastalık kendi kendine geçmeyecektir. Çatlak alanı sadece artabilir, kenarlar sıkıştırılır, dayanılmaz kabızlık ve ağrının eşlik ettiği iyileşmeyen bir ülser oluşur.

Teşhis, muayene sırasında (genellikle özel cihazlar olmadan) ve hastayla görüşme sırasında bir proktolog tarafından gerçekleştirilir.

Anal fissürlerin tedavisi muayeneden sonra bir doktor tarafından reçete edilir. Yöntem seçimi hastalığın süresine ve hastanın durumuna bağlıdır.

Tedavi terapötik olabilir (merhemlerin, mumların, antiseptik solüsyonlu sedanter banyoların uygulanması, mikroklism), cerrahi (çatlağı çıkarma operasyonu, sklerozan solüsyonla iğneleme, lazer pıhtılaşması).

Diyet, sağlığın etkili bir şekilde iyileştirilmesinin önemli bir bileşenidir. Bağırsakların çalışmasını normalleştiren bitki lifleri ile zenginleştirilmiş yiyecekleri yemelisiniz.

Anal fissürün etkili tedavisi için acı, tuzlu ve baharatlı yemeklerin yanı sıra alkolün de dışlanması gerekir. Fiziksel efor ve sıcak su prosedürlerinden kaçınılmalıdır.

Tedavi edilmezse veya zamansız bırakılırsa, ortadan kaldırılması çok daha zor, daha acı verici ve daha uzun olacak ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.